top of page

La tasca

i el noticing

balloons-4111586_960_720.png
El sentit de la tasca

El descobriment de l'enfocament per tasques ha estat un dels aprenentatges fomanentals del Postgrau. Tot i que hi hem aprofundit en l'assignatura Ensenyament de Català al segle XXI i ho hem posat en pràctica a l'assignatura Didàctica de la Llengua Catalana, va ser a partir de les lectures que vam fer en aquesta assignatura que vam veure les bases teòriques d'aquest enfocament.

A continuació recullo les reflexions que vaig fer a partir de la lectura de l'article de Roger Gilabert, "L'aprenentatge de llengües mitjançant tasques pedagògiques".

 

                  LES TRES IDEES QUE                                              QUÈ EM VA SUGGERIR

                     EN DESTACARIA                                                    AQUESTA LECTURA?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Els aprenents de segones llengües aprenen en seqüències diferents de les que dictaminen els manuals. Aprenen el que estan preparats per aprendre.

  • El concepte de noticing o funció de detecció. Aquesta funció està molt lligada a l'output i és un element bàsic de l'aprenentatge, ja que, quan es detecta un error o una mancança, l'aprenent té l'opció de corregir-se (mitjançant un input immediat o parant atenció en l'input més endavant). És interessant que l'execució d'una tasca faciliti l'aparició del noticing.

  • La recerca sobre la interacció i l'aprenentatge s'ha fixat en quatre grans àrees, que poden explicar com es produeix l'aprenentatge: l'input, la interacció, l'output i la retroalimentació o feedback.

  • Abans de dissenyar una tasca, cal tenir molt presents els coneixements previs dels alumnes per tal que la dificultat de la tasca no sigui excessiva. Si la tasca és massa complexa, potser no deixarà prou recursos cognitius (atenció i memòria) perquè es pugui donar cap aprenentatge.

  • Posant atenció a la formulació dels propis missatges és com hi ha procés d'aprenentatge; per tant, com a docent és bàsic enfocar el treball d'aula a activitats que promoguin la producció de missatges.

Repassant aquestes reflexions m'adono que en aquell punt del Postgrau pensava: molt bé, la teoria és clara, em convenç, però com ho puc fer? Va ser a l'assignatura de Didàctica que vaig veure clar com aplicar tots aquests conceptes.

pexels-photo-981619.jpeg

Postgrau de Professorat de Català per a Persones Adultes
 

© 2020 Mireia Pedrol
 

Fotografies:

Pexels, Pixabay, foto cedida per

l'Ajuntament de Marçà

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • White Google+ Icon
bottom of page