top of page

Procés d'aprenentatge:

l'error

i la interllengua

Reflexions sobre el procés d'aprenentatge
team-4386240_960_720.png

Com ja he comentat, en les primeres sessions del Postgrau vam partir de les nostres idees sobre diferents conceptes relacionats amb l'aprenentatge i la figura de l'adult, i aquests conceptes previs van servir per analitzar quins d'aquests preconceptes es complien i quins es basaven en suposicions errònies, ja que els avenços científics han pogut posar llum als processos d'aprenentatge de segones llengües.

Pel que fa al procés d'aprenentatge, va ser interesant revisar la nostra pròpia experiència com a aprenents per tal de veure quins factors crèiem que intervenien en aquest procés. Vam fer un dibuix per representar de forma de gràfica aquest procés i els elements que hi intervenen. Al final de l'assignatura vam tornar a fer el dibuix. Aquest n'és el resultat:

1r DIBUIX

IMG_20191011_193728.jpg

2n DIBUIX

IMG_20191011_193656.jpg

Aquest és el comentari que em va fer el Llorenç Comajoan sobre els dibuixos.

Dibuixos molt interessants. Trobo molt significatiu que al segon dibuix apareixen les persones (alumne, docent), que no apareixien a la primera versió. També és interessant la metàfora de la muntanya i les pujades i baixades de la interllengua.

Conceptes clau

D'aquesta assignatura també destaco els aprenentatges sobre conceptes clau relacionats amb l'aprenentatge de llengua. La tensió entre la teoria i la pràctica és una constant en l'ensenyament de llengües, de la mateixa manera que deu passar en altres disciplines, però en aquest cas em sembla particularment important que el docent tingui coneixement de les teories que es formulen en el camp de la investigació per tenir una base més raonada a l'hora de prendre decisions del que fa i com ho fa. 

 

Per això, m'aturo en aquest punt per recollir els conceptes teòrics que em sembla que són rellevants per a la pràctica docent.

MOTIVACIÓ INTRÍNSECA I EXTRÍNSECA

Em sembla important tenir en compte els factors motivacionals que han portat els alumnes a aprendre una llengua. És una informació el docent que pot aprofitar per enfocar les seves classes d'una manera més adequada als alumnes i també saber què en pot esperar.

FOCUS EN LA FORMA / FOCUS EN LES FORMES

Tenir en compte aquesta distinció m'ha permès analitzar amb més criteri els materials que faig servir quan faig classes i també les sessions que he observat durant les pràctiques.

Aquesta observació i l'ús de diferents materials a l'aula m'ha permès comprovar que els alumnes avancen molt més en l'aprenentatge de la llengua quan les activitats posen el focus en la forma d'una manera integrada, és a dir, quan l'atenció  ala forma es fa durant una activitat comunicativa.

L'ENSENYAMENT IMPLÍCIT I EXPLÍCIT

En les classes amb el Llorenç Comajoan sovint hem parlat de si cal ensenyar la gramàtica de manera implícita o explícita. La conclusió que en trec és que sí que cal ensenyar gramàtica, però el que és determinant és com s'ensenya. Així doncs, segons Ellis, " l'objectiu d'un programa de gramàtica esdevé no ensenyar els aprenents a usar gramàtica sinó ajudar-los a entendre la manera com funciona la gramàtica".

INPUT I OUTPUT

Em sembla important trobar l'equilibri entre donar un input de qualitat i treballar-ne la comprensió i posar atenció a l'output de l'aprenent, que és una font d'aprenentatge a partir de la qual podem detectar-ne els errors mentre que l'aprenent fixar-se en els seus buits d'aprenentatge (noticing).

L'error i la interllengua

Va ser tot un descobriment el concepte d'interllengua perquè crec que aquesta concepció de la llengua dels aprenents ajuda a entendre com és el procés d'aprenentatge, i sobretot, a partir de la teoria de la interllengua, quin paper juga l'error en aquest procés.

 

Va ser molt interessant l'exercici d'anàlisi d'interllengua que ens va proposar el Llorenç Comajoan. Crec que em va permetre aprofundir en el coneixement dels diferents estadis pels quals pot passar la interllengua d'un aprenent, entrant molt en el detall d'aquesta evolució. Una de les reflexions d'aquest treball que m'acompanya durant les meves classes és el fet que l'evolució de l'aprenentatge no és lineal, que els aprenentatges avancen i retrocedeixen i que, quan l'alumne posa atenció a un aprenentatge nou més complex tendeix a descuidar aprenentatges més bàsics, apresos anteriorment. Saber tractar de manera diferent els errors de l'aprenent i fer una correcció adequada de l'error és una de les tasques que trobo més difícil en la gestió de l'aula. Gràcies als aprenentatges d'aquesta assignatura, penso que tinc més eines per valorar com i quan  cal corregir un error a l'aula i entenc molt millor l'evolució que fa cada alumne.

 

 

Podeu veure el meu exercici d'interllengua i els comentaris

del Llorenç Comajoan.

pexels-photo-981619.jpeg

Postgrau de Professorat de Català per a Persones Adultes
 

© 2020 Mireia Pedrol
 

Fotografies:

Pexels, Pixabay, foto cedida per

l'Ajuntament de Marçà

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • White Google+ Icon
bottom of page