Projectes que m'han marcat
Materials d'ensenyament de català per a adults



Com ja he dit en la presentació, la meva trajectòria professional s'ha desenvolupat en el sector editorial del llibre de text. En el meu pas per l'editorial Castellnou vaig tenir l'oportuniat d'editar materials de llengua catalana per a persones adultes. Aquests materials estaven elaborats per docents del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Ja feia temps que estava familiaritzada amb l'edició de llibres de text escolars de llengua de diferents nivells, però mai havia vist materials de llengua catalana com a segona llengua. En aquest cas es tractava de materials amb un enfocament comunicatiu. Editar aquests materials em va ajudar a veure la llengua, la pròpia, amb una altra perspectiva: l'organització dels continguts, la presentació de les estructures i el vocabulari, el tipus d'activitats, la manera com s'explica la gramàtica..., tot plegat era totalment diferent dels llibres escolars. Mai havia pensat que el català es podia aprendre d'aquesta manera. Llavors em va entrar el cuquet de fer de professora de català, però fins ara no s'han donat les circumstàncies adequades per fer-ho.
Després de treballar a Castellnou vaig anar a l'Editorial Cruïlla. Allà vaig proposar diverses vegades elaborar materials de català per a adults, però aquesta opció no va entrar mai en el pla editorial de la casa.
Pla lector

L'any 2013, quan em vaig incorporar a la feina després de la baixa maternal, vaig tenir l'oportunitat d'engegar el pla lector de l'editorial (aleshores ja, a l'Editorial Cruïlla). Aquest projecte va significar per a mi un salt qualitatiu des del punt de vista professional. Vaig poder fer una tasca de recerca de projectes escolars que em va permetre entrevistar diferents agents relacionats amb la promoció de la lectura; principalment llibreters i mestres d'escoles de referència en aquest camp.
Vaig topar amb un projecte que em va fascinar: el de l'escola Cesc Aldea, de Terrassa. Allà vaig conèixer la Lara Reyes, una mestra que havia treballat amb un grup d'infants des de 3r de Primària fins a 5è (en aquell moment) i que havia aconseguit uns resultats espectaculars amb els seus alumnes basant les seves classes de català en activitats relacionades amb la lectura. La clau de l'èxit d'aquest projecte era fer un treball de lectura literària. Per a mi, va ser un autèntic xoc descobrir la gran qualitat literària dels textos que hi ha en el corpus de literatura infantil i juvenil. També vaig descobrir que es pot treballar la lectura amb els infants des d'una perspectiva literària. Vaig pensar que aquest corpus s'hauria d'incloure en els plans d'estudi de les carreres de filologia, perquè en la LIJ hi ha literatura de qualitat que s'hi obvia completament. Com més conec aquest camp, més em convenço d'aquesta idea perquè, tenint en compte que hi ha molts filòlegs que es volen dedicar a la docència, penso que seria desitjable que els docents de secundària (i evidentment de Primària) coneguessin aquest corpus, que hauria de ser la base de la creació de nous lectors.
Després de desenvolupar aquest projecte, m'he seguit interessant per aquest camp i he anat fent formacions relacionades amb la matèria. I després de fer el Postgrau, m'he adonat que materials com ara els àlbums il·lustrats o la poesia de la LIJ poden ser materials molt útils per a les classes d'ensenyament de llengua per a adults.